Leaseauto

14-08-2018

Het is binnen de zorgsector al enige jaren een trend, het toenemende gebruik van leaseauto’s. Niet verwonderlijk, want de voordelen van het leasen van auto’s boven het zelf aanschaffen, zijn duidelijk. Onlangs stuitten wij op een belangrijke omissie in de verzekeringsdekking van een aantal geleasede auto’s. Heeft uw organisaties leaseauto’s, lees dan vooral verder…

Algemeen

Met het leasen van auto’s wordt feitelijk voor gemak en comfort gekozen. Tegen een vast bedrag per maand is alles, dus ook de verzekering, geregeld. Je hoeft alleen nog maar te tanken, en zelfs dat is vaak makkelijk geregeld met een tankpas en maandelijkse afrekening via het leasebedrijf.

Verzekering van de leaseauto

Gebruikelijk is, dat de leaseauto zowel voor aansprakelijkheid (WA) als voor casco (‘all risks’) verzekerd is. En meestal is de dekking uitgebreid met een specifieke inzittendenverzekering. Meestal, maar dus niet altijd. Daar wringt de schoen, want een schadeverzekering voor inzittenden (kortweg svi) is feitelijk noodzakelijk. Want alleen die dekking zorgt er voor dat de inzittenden, inclusief de bestuurder van de auto, in geval van een ongeval de eigen schade snel vergoed kunnen krijgen. Zónder de svi-dekking lopen de inzittenden, maar met name de bestuurder, het risico met de schade te blijven zitten.

Overigens, de schadeverzekering voor inzittenden (svi) is niet hetzelfde als de ongevallenverzekering voor inzittenden (ovi). Die laatste is géén alternatief voor de svi.

Privégebruik van de leaseauto

Vaak is een leaseauto gekoppeld aan één werknemer. Die mag de auto naast het zakelijke gebruik en het woon-werk-verkeer, meestal ook privé gebruiken. Dat uitgebreide privégebruik vormt uiteraard een extra risico. Denk aan lange ritten naar verre vakantiebestemmingen of aan het vervoer van kinderen naar school of naar de sportclub. Juist dan is de svi-dekking nóg urgenter.

Geen svi-dekking? Kom in actie!

Onze boodschap zal duidelijk zijn: een svi-dekking op de verzekering van leaseauto’s is noodzakelijk. Daaruit volgt dan ook het dringende advies, uw leasecontracten hier op na te kijken, daar zo nodig bij uw leasebedrijf navraag naar te doen, en uiteraard zo nodig de verzekeringsdekking door het leasebedrijf te laten aanpassen. Om u te helpen, hebben wij een voorbeeldtekst gemaakt, bereikbaar via deze link.

Indien u dat wilt, kunt u de exacte verzekeringsdekking eerst door ons laten controleren. In dat geval ontvangen wij graag de relevante stukken zoals de leaseovereenkomst en de verzekeringsdocumenten. Deze kunt u mailen naar het volgende mailadres: svi-check@sovib.nl.

PS

Het bovenstaande geldt ook voor huurauto’s!

Uitgelicht

  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014